În urma unui incident foarte grav care a avut loc la Iași, acolo unde doi polițiști locali au fost luați pe capotă de șoferul unui BMW staționat neregulamentar, după ce aceștia au scos pistoalele din dotare, a născut o curiozitate în rândul multor șoferi: când are voie Poliția Locală să dea amenzi în trafic?!
Doi agenţi ai Poliţiei Locale din Iaşi au încercat să legitimeze şoferul unui autoturism BMW care parcase neregulamentar, însă totul a degenerat într-o situaţie dramatică.
Poliţiştii locali au fost nevoiţi să facă uz de armă, în momentul în care şoferul a încercat să fugă. Nervos, şoferul a încercat să fugă şi a accelerat în loc să rămână pe loc, aşa cum îi fusese indicat.
Puşi într-o situaţie periculoasă, poliţiştii au fost nevoiţi să tragă un foc de avertisment în aer, moment în care şoferul s-a oprit, s-a baricadat în maşină şi a început să-i filmeze pe agenţi.
Pentru că sunt dese confuziile pe acest subiect, şeful Poliţiei Locale din Iași a explicat pentru ziaruldeiasi.ro care sunt situaţiile în care angajaţii acestei instituţii pot aplica sancţiuni contravenţionale şoferilor. E vorba de staţionare neregulamentară, de oprire în loc nepermis, de circulaţie pe acces interzis, de acces pe drumuri cu limită în privinţa greutăţii a unor vehicule care depăşesc această limită, dar şi în cazul neregulilor comise de biciclişti, mopedişti şi căruţaşi.
De asemenea, poliţiştii locali au dreptul să efectueze semnale de oprire pentru a fluidiza traficul rutier, sau atunci când în zonă se efectuează asfaltări, acţiuni de deszăpezire, diverse lucrări etc. „Refuzul legitimării se sancţionează“, spune Liviu Zanfirescu, care a ţinut să adauge că, în Iaşi, 40% din sancţiunile acordate de Poliţia Locală sunt avertismente cu puncte de penalizare. „Nu suntem setaţi pe acordarea de amenzi“, a mai adăugat Zanfirescu.